Oberoende Swartland och gammal sauvignon blanc

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett spännande inslag på Cape Wine var Swartland Independent. Det är en samling av småproducenter från Swartland som skapar personliga viner gjorda med så lite justeringar som möjlighet, liten användning av ek och med ambitionen att spegla områdets varierande och speciella karaktär. De har tillsammans satt upp en lista på riktlinjer för vinodling och tillverkning, lite grand som ett manifest, men på sydafrikanskt vis lite laidback. Många av dem gör viner i ”naturvinsstil” utan svavel, jästa i amforor och vita viner med skalkontakt. En del av dessa är intressanta och med mindre ”funk” än vanligtvis medan de flesta smakar mer konventionellt.

Jag provade vinerna i två skilda pass, ena gången koncentrerade jag mig på de vita och därefter de röda. De vita vinerna imponerade inte särskilt mycket med något undantag. Däremot fanns det bättre grejer på den röda sidan. Vanligtvis brukar jag uppskatta sydafrikas vita viner mer så det här var en kul vändning.

Bästa vinerna fanns hos Adi Badenhorst, en favorit sedan tidigare och ännu mer efter middagen där jag fick hänga lite med honom. Hans viner kombinerar både  kvalitet, stor personlighet och ”drickbarhet”, de är helt enkelt njutbara. Två av vinerna finns på beställningssortimentet, men importören Vinovativa får gärna gör fler tillgängliga. Tydligen kommer Adis väldigt spännande vita vin i jura/sherry-stil att komma till Sverige men inte till Systembolaget dock.

Genomgående bra och uttrycksfulla var också vinerna från Mullineux som har ett vin listat i Sverige. De söker dock ny importör som är duktiga på restaurangmarknaden så här finns en chans att plocka hem en sydafrikansk pärla. Riktigt bra var också vinerna av Donovan Rall, samma kille som ligger bakom Vuurbergs viner, men här är det hans eget projekt. Söker också en importör som letar småskaligt och hög kvalitet.

Redan första dagen i Sydafrika hittade jag en favorit från det svala Elim i ”The Weathergirl” från The Berrio. På ovan nämnda middag träffade jag åter odlaren och vinmakaren Francis Pratt som då bad mig komma förbi hans monter och prova lite äldre viner. Det kunde jag ju inte säga nej till. Det visade sig vara två vita viner av sauvignon blanc som varken fatlagrats eller vilat på jästfällningen. Trots det hade de utvecklats otroligt fint över 5-6 år på flaska, ovanligt för druvsorten och ett bevis på vad man kan göra i Sydafrikas svala klimat. Mest imponerade årgång 2007 som varit öppnad i ett dygn innan jag provade den.

2006 The Berrio Sauvignon Blanc. Mycket ljust gul färg. Stor utvecklad doft med rostade toner och kaffe (ingen ek!), nötter, lime, citrus och knallpulver. Medelfyllig, mycket friska men avrundade syror, fin, mogen och något fet frukt av gula och gröna äpplen, lime. Något kort eftersmak men imponerande.

2007 The Berrio Sauvignon Blanc. Mycket ljust gul färg med grönt inslag. Intensivt rökig doft med mineral, knallpulver och ännu frisk örtighet. Medelfyllig med avrundade, läskande syror, grön och gul koncentrerad frukt, elegant, nyanserad och mycket lång eftersmak.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Sydafrika, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. En summering av Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 oktober 2012

    […] Oberoende Swartland och gammal sauvignon blanc […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: