Paltchampagne

”Till palt ska man dricka mjölk” sa alltid min mamma. Men då hade hon inte provat champagne.

Det har numera blivit nästan något av en tradition i vår familj att till den milda, rustika och vänliga palten dricka en fruktig, fräsch och elegant champagne med friska bubblor. Det passar överraskande bra och skänker ytterligare en anledning att dricka champagne. Och sådana kan man inte få för många av.

Till gårdagens paltkok hade jag laddat upp med uppvärmnings-cavan 2007 Freixenet Brut Vintage med stor, mogen doft och torr, fyllig och mycket fruktig och rik smak som aperitif. Den räckte även till palten också och faktum är att cava nog passar bättre med sin lite mer generösa stil.

Champagnen Vve Fourny & Fils Grande Réserve Brut Premier Cru sparades till att dämpa paltkoman. En riktigt trevlig, ny bekantskap från ett champagnehus i Vertus som endast gör premier cru-champagner och fatlagrar grundvinerna, vilket inte är helt vanligt. Mycket bra champagnen till ett snällt pris. Måste beställas.

Ganska stor, generös, lite rökig och jästig doft med toner av rostade hasselnötter, gula äpplen och risvatten. Medelfyllig, torr, ren, mycket frisk och rik fruktighet av gula äpplen, rostad, nötig och rik smak med fin, mjuk mousse. Lång eftersmak med fin, torr och lite stram mineralkaraktär.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Recept, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Paltchampagne”

  1. kerstin
    07 januari 2011 den 11:33 #

    Ja det är en ny-trevlig kombo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: