Vinn Carl Butlers Kokbok!

När Svenska Dagbladet häromdagen skrev om retromat och mitt Carl Butler-projekt insåg jag vilket sug det är efter dessa recept. Det brukar vanligtvis vara många sökträffar på dem men efter reportaget fick jag direkt nästan 3000 sidvisningar här på bloggen, dubbelt så mycket som vanligt.

I artikeln nämndes också att Carl Butlers Kokbok är svår att få tag på, så jag kollade bland mina kokböcker och upptäckte jag att jag hade dubletter av inte mindre än tre av Carl Butlers kokböcker inklusive den första och klassiska.

Det är ju himla dumt att jag sitter på denna receptskatt. Därför lottar jag ut dem till er läsare. Skriv i kommentarsfältet varför just du vill ha en kokbok av Carl Butler. Bästa motivering får välja bok först. Fram till midnatt den 28/10 har du på dig.

Samtliga recept ur Carl Butlers Kokbok, provlagade och bedömda, hittar du här.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt, Projekt Carl Butlers Kokbok

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

15 kommentarer på “Vinn Carl Butlers Kokbok!”

 1. 22 oktober 2012 den 7:39 #

  Hej!
  Tack är en fin och inspirerande blogg!
  Jag skulle väldigt gärna vilja vinna en Carl Butler-kokbok, eftersom jag under en period bor i USA och inte trodde jag skulle sakna mina kokböcker, så de blev magasinerade hemma i Sverige. (Och så var det fullt i vår flyttcontainer också). Men nu när många svenska matbloggar är fulla av amerikanskinspirerade recept längtar jag efter svensk och europeisk matinspiration. Så, därför, helt enkelt!

 2. Jakob Lindström
  22 oktober 2012 den 8:00 #

  Den första kokboken var lite av husbibel i mitt barndomshem, med 19 av 20 recept ungefär innehållande vitlök (det tjugonde var ett grekiskt bröd; jag förstår inte varför han stannade där…) och detta under en tid då man knappast kunde köpa vitlök på landet i Småland. Som tur är tillbringade familjen semestrarna inte i Grekland men i Italien,och vi bunkrade för att ha under året och fördela ut över recepten. Själv har jag som du köpt ett antal ex men de verkar försvinna i flyttar och andra bestyr så nu har jag mig veterligen inga alls, så allra helst de två senare vore en lisa för själen…

 3. 22 oktober 2012 den 10:09 #

  Så glad jag blir över denna tävling! Senast igår beklagade jag mig för hustrun hur mycket jag saknade vår Carl Butler. Den fick slängas för några år sedan då vår Schnauzer Bacchus (!) som valp hade gnagt sönder hela ryggen. Han tyckte väl att boken doftade och smakade gott efter alla timmar i kökets matos… Skulle bli överlycklig att åter få bläddra i Carls första bok! Hälsningar från Vingården Villa Mathilda i Arild.

 4. 22 oktober 2012 den 12:44 #

  Hej,
  Tack för en underbar blog och initiativ till utlottning av kokböcker. Man blir lite nostalgisk när man som 50 årig skåning boende i Rom läser om alla maträtter mamma gjorde när man var liten. Man känner suget i magen så det hade varit kul att ha en Carl Butler kokbok här nere.

 5. Ingrid
  22 oktober 2012 den 19:33 #

  I mitt fall handlar det om att jag hade såväl Pernilla Thunberger i DN, Carl Butler och Hiram i SvD (minns inte i vilken ordning) som läromästare när jag lärde mig laga mat i ungdomen. Jag har alla Hirams kokböcker men ingen alls av Carl Butler. Har Pernilla givit ut kokböcker? Jag har ingen av henne men däremot flera av hennes dotter Anna Bergenström. Jag har I vingården av Pernilla Thunberger och Alf Henrikson och Böckernas mat av Pernilla Thunberger, men det är ju inga kokböcker. Carl Butler saknas, som sagt.

 6. David
  22 oktober 2012 den 19:55 #

  Hej!
  Jag har aldrig varit särskilt intresserad av matlagning utan mest sett det som ett nödvändigt bestyr för att få äta någorlunda god mat.
  Upptäckte din blogg av en slump för några veckor sedan och har genom dig och Carl Butler faktiskt upptäckt ett spirande intresse för matlagning som jag inte haft förut. Jag har sedan dess både gjort både  Butlers Boef Bourguignon och vitlökskyckling på egenhändigt styckad kyckling. Var inte så svårt egentligen men det gav större tillfredsställelse än jag trott att tillreda något från grunden.
  Skulle väldigt gärna vilja ha Butlers kokbok för att gå vidare i mitt nyfunna intresse.
  Kommer oavsett att följa din blogg i fortsättningen förstås. 🙂

 7. Peter henriksson
  22 oktober 2012 den 22:13 #

  Precis som du skriver så är de banne mig svåra att hitta. Jag har lusat varenda loppis i min kommun både en och sju gånger utan att lyckan stått mig bi. Och skulle jag inte vinna får min osaliga ande kanske ta över då jag fruktar att min tid springer ifrån mig.
  Skämt åsido så är de ruskigt svåra att få tag på.

 8. Jens Isaksson
  23 oktober 2012 den 0:31 #

  Hittade hit efter att ha googlat efter receptet på Salade Nicoise. Inspirerad till det under inflytande av min och hustruns läsning av Peter Mayles böcker om livet i Provence som är fyllt av kåserier om mat, vin och restauranger. Vi var där själva för ett par veckor sedan och har många mat- och vinminnen med oss hem. Men vilka minnen din artikel framkallar! Minns att jag som tonåring läste Carl Butlers kokbok som min mor köpt. Vilka spännande smaker han så inspirerande skrev om, så hungrig man blev. Något blev säkert provlagt också, förmodligen med blandad framgång. Vill minnas att han skrev något om hur hans favoritfrukostägg skulle tillagas. Mors ex av Butlers kokbok står fortfarande i hennes bokhylla men nu inser ju jag att denna klassiker saknas i vår matintresserade familjs bibliotek!

 9. Margaretha Yrvenstam
  23 oktober 2012 den 2:07 #

  Många kokböcker har jag samlat på mig under årens lopp.Några har jag ärvt, där bladen gulnat. Nu hoppas jag få en till, till min samling. Något. nytt att testa,sen så ska vi festa.

 10. Marie-Louise
  23 oktober 2012 den 9:23 #

  Jag vill ge Carl Butlers Kokbok till min yngste son som är ”nybakad” kock och just har börjat sin resa genom matvärlden. Just i den åldern han är nu, runt 20, var jag själv när vi gick på Butlers på Rörstrandsgatan. Jag tror att det var då mitt stora intresse för mat riktigt började blomma upp och det skulle jag vilja förmedla till honom!

 11. Marita
  23 oktober 2012 den 19:24 #

  Marita
  Köpte Carl Butlers kokbok det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån -78, möblerade med Ikea-hyllor som inte gick att montera ihop, tapetserade med röda tapeter, skaffade en kanin, ”Snutte”, som gnagde på alla sladdar i lägenheten…… och upptäckte att Carl hade ett recept på ”Kanin i senapssås” eller nåt liknande… Boken blev liggande, hamnade så småningom på loppis men idag kan jag faktiskt sakna den!

 12. Sara
  24 oktober 2012 den 11:04 #

  Jag är lite för ung för att komma ihåg Carl Butlers kokbok. Mitt intresse för matlagning började redan när jag var liten och i tonåren tog jag hand om farmors gamla receptsamling samt hennes gamla kokböcker, bla Hirams blåa. Sedan dess läser jag kokböcker som andra läser romaner, och det ska vara gamla kokböcker. Jag letar ofta på antikvariat efter gamla roliga och intressanta kokböcker. De används självklart till matlagning också.
  Carl Butlers kokbok har jag sökt, men inte lyckats finna. Och det är något jag verkligen skulle vilja ha i min samling.

 13. Eva
  24 oktober 2012 den 21:47 #

  Jag följde ditt Carl Butlerprojekt med hungrigt intresse och har sedan dess letat Butlerböcker i varje antikvariat, varje loppis, varje marknad jag varit på sen dess. Jag är envis så jag kommer att hitta en så småningom… Att vinna en av dina skulle göra mig än mer envis att hitta fler!

 14. Deborah
  27 oktober 2012 den 21:53 #

  Carl Butler är ett helt kaptiel för sig i min barndom på 80-talet som tar mig tillbaka till den lilla 2:an med köksbord i furu och min mamma som alltid talade om Carl Butler när mat diskuterades och som noggrannt skrev av recepten från det lånade biblioteksexemplaret. Jag minns att hon lånade dem flera gånger och jag förstod långt senare att hon nog suktade efter att äga ett sådant ståtligt exemplar. Tyvärr blev det inte så (ensamstående mamma med en blygsam månadslön där budgeten inte tillät några större utsvävningar.) Det har runnit mycket vatten under broarna sedan 80-talet men jag vet att min mamma skulle bli kanonglad och lite rörd att äntligen få ha sin ”sin egen” Carl Butler.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Galna besökssiffror | Öhmans Mat & Vin - 24 oktober 2012

  […] inte chansen att vinna ett antikvariskt ex av klassikern Carl Butlers Kokbok som avhandlades i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: