Nectar för julen!

24404965

Äntligen finns det en riktig PX-sherry på Systembolagets hyllor! Det var ett tag sedan sist. Perfekt tajmat inför jul också.

Nectar Pedro Ximénez (eller kort och gott Nectar PX) är ett klassiskt exempel på denna säregna och nästan sirapslika vinstil. Nästan ogenomskinlig svartbrun färg. Stor, rik doft av russin, kaffe, katrinplommon, eukalyptus, apelsinskal och muscovadosocker. Fyllig, simmigt söt med rika smaker av torkad frukt och kakao och en sammetslen munkänsla. Lång eftersmak med kvardröjande friska syror.

Det här är superläckert och kan användas till mycket. Gillar du lakrits så sitter detta vin som en smäck både till den söta och salta varianten. Smaksätt en rik chokladdessert, typ kladdkaka, med lakrits så är du hemma. PX är underbar till kraftiga ostar eller testa till den moderna klassikern roquefort/stilton och pepparkaka. Till ostarna är denna julkaka med PX i smeten perfekt. Min favorit är att njuta PX till en vaniljpannacotta. Häll en liten skvätt i pannacotttan och rör runt. Yummy! Eller ringla lite över vaniljglassen. Om du gör egen glass så lått russin dra  i lite PX och blanda sedan ner i glassmeten. Galet gott. Blanda en liten skvätt i mumman för extra djup. Sätt en flaska mitt på gottebordet och testa till de olika sötsakerna och nötterna. Ni förstår ju att det inte kan bli jul på riktigt utan PX.

En halvflaska som denna är mycket dryg och räcker till ungefär 12 glas. Det blir 7 kronor och 50 öre per person eftersom en flaska bara kostar 90 kr! Ett fynd! Dessutom håller vinet i månader efter att du öppnat den.  Låt inte sockerinnehållet på nästan 400 g/l avskräcka.

Köp och ge bort en flaska i julklapp tillsammans med lite lakrits, choklad och goda ostar. Här finns andra trevliga julklappstips.

Läs mer om sherry här.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Julrecept, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: