Carl Butler: Chokladmousse

Dags för första desserten i Carl Butler-projektet; Chokladmoussen. Jag har förstått att detta ska vara en av klassikerna som många ständigt återkommer till. När man kollar ingredienserna ska man komma ihåg att boken kom ut när Marabou mjölkchoklad och belgiska ”sjöfrukter” ansågs vara höjden av kvalitet när det gällde choklad. Det väntade ännu ett fridfullt kvartssekel innan vi skulle drabbas kakao- och procentfascismen.

”Blockchoklad” benämns idag enbart ”block” eftersom den mycket låga kakaohalten diskvalificerar den att kallas choklad. Även om du är en kakaosnobb ska du inte byta ut ”block” mot en lyxig 70-procentig manjarikaka från Valrhona eller Amadei. I receptet ingår nämligen inget socker och choklad med hög kakaohalt tillför för lite sötma och alldeles för mycket bitterhet. Carl Butler skriver själva att ”…många recept verkar också ge en alldeles för stark chokladsmak. Min mousse ska vara mild.”

(5-6 personer)
3 ägg
100 g blockchoklad
3 dl vispgrädde

Separera gulorna från vitorna. Vispa hälften av vitorna hårt (du ska kunna vända på skålen utan att de rinner ut), därefter vispas grädden hårt och sist gulorna luftigt. Vispar du i denna ordning behöver du inte skölja eller diska visparna. Smält ”chokladen” på låg värme eler i mikron. Vill du kan du givetvis slabba med vattenbad, men jag tycker det är helt onödigt.  Rör ned ”chokladen” i äggulan, därefter chokladsmeten i vispgrädden och siste vänder du ned äggvitan. Var försiktig så inte de fina luftbubblorna vispas bort. Sleva upp i portionsskålar och ställ kallt minst en timme.

Resultatet blev en mycket mild mousse med jättefin, luftig konsistens.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Dessert, lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Carl Butler: Chokladmousse”

 1. biffen
  22 januari 2010 den 21:01 #

  Ingen choklad ingen chokladmousse, eller? Varför vill du laga igenom denne mans bok, och inte tex Mannerströms, Tore eller varför inte pluras kokbok, han verkar tom vara en bättre kock när man läser hans kokbok vilken jag för övrigt kan rekommendera

  Denne pajas kan väl knappast gått någon kockutbildning.? Maten ser ut som de kommit ut bakvägen och allt garneras med persilja. Idagfår inte ens blockchoklad kallas choklad som du själv skriver. Varför föll valet på denna pajas? Jag tror inte någon kock i detta land med kockutbildning skulle ta i hans recept ens med tång.

 2. Maria JB
  22 januari 2010 den 22:14 #

  Lite research innan man kommenterar skadar inte, biffen!

  http://www.google.se/#hl=sv&safe=off&q=%22carl+butler%22&meta=lr%3Dlang_sv&aq=&oq=&fp=bfe565bfe7f9954d

 3. 22 januari 2010 den 22:30 #

  Kul läsning. Det verkar som du blir överraskad varje gång, att det smakar bättre än förväntat. Om jag minns rätt så vistades Butler en hel del i Grekland och Italien. Genomgående har hans recept en enkelhet med rena smaker som går känns igen från den italienska lantmaten. Inte så värst raffinerat alla gånger men rena, ärliga smaker och mat som funkar varje gång.

  • 24 januari 2010 den 0:05 #

   Det är kanske lite av idén med att köra igenom alla recepten; att tvinga sig att håla nere antalet ingredienser och att laga sådant man inte skulle gjort annars.

   Det stämmer väl att Butler var mycket i Greklan och Italien. Hans filosofi med enkel mat stämmer väl överens med min egen.

 4. biffen
  22 januari 2010 den 23:20 #

  Maria,

  har jag skrivit något som inte stämmer eftersom du
  ber mig göra research?

 5. Christine i Frankrike
  23 januari 2010 den 13:18 #

  Du har t.o.m lyckats fà samma tjusiga färg som pà originalmoussen!! 🙂
  Jag blev lite förvànad först…är van vid chokladfärgade chokladmousser.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Chokladmousse […]

 2. Carl Butler in memoriam « Morgans LCHF-experiment - 26 september 2010

  […] Chokladmousse […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: