Bryter tystnaden med fyndviner

Ni trodde bloggen tystnat för alltid? Det trodde faktiskt jag också. Det är tre månader sedan sist och på något sätt tyckte jag att jag inte hade något mer att säga på bloggen. Jag hade kommit till den punkten att jag börjat söka recept och laga mat här på min egen blogg. De senaste månaderna har varit en kavalkad av gamla favoriter.

Men så fick jag en förfrågan om jag var intresserad av att prova prissänkta viner igen. Det kunde jag ju inte tacka nej till. Så här kommer tips på två rea-viner. Håll till godo.

Först ut är 2020 Oxford Landing Chardonnay från Riverland i Australien. Det här är ett bra exempel på hur den nya australienska chardonnay-stilen spridit sig även till volymvinsmarknaden. Jag har tipsat om flera viner i den här stilen tidigare. Oxford Landing Chardonnay bockar det mesta på checklistan för stilen. Tidig skörd som bevara syran och ger en mer behärskad fruktighet, ingen tillsatt jäst, jäsning på större fat för, ekonomiskt användande av malolaktisk omvandling och lagring på jästfällningen och rent allmänt en hands-off-attityd. Resultatet är ett vin med fin doft av solmogen citrus, persika, päron och en liten fin fatkryddighet. I smaken hittar vi en liten krämig fruktighet med persika och honungsmelon och men framförallt en mycket fint balanserande frisk syra som bär vinet långt tillsammans med den diskreta fatkaraktären. Riktigt bra! Särskilt med tanke på att vinet är prissänkt från 99 kr till löjliga 69 kr! Själv kommer jag att beställa två lådor.

Det andra vinet är av favoritdruvan chenin blanc. När jag förra veckan höll i en liten vinkurs så berättade jag om denna fantastiska druva. Hur den trivs i svala till heta klimat och passar att göra viner från helt knastertorra till mycket söta av ädelrötade druvor och även perfekt till mousserande viner. Den är lika bra med och utan fatkaraktär, är lättodlad och levererar kvalitet även när man gör billiga viner. Under rätt förhållanden ger den viner som kan lagras och utvecklas i decennier. En av eleverna frågade då ”vad är haken?”. Ja det kan man fråga sig. Varför är den inte populärare och varför odlas den inte överallt?

2020 Stellenrust Chenin Blanc kommer från Stellenbosch och är en bra representant för druvan. I Sydafrika har man gott om äldre vingårdar med chenin blanc och druvorna till detta vin kommer från stockar med en ålder på mellan 30-40 år. Liksom det föregående vinet har vinet fått jäsa med den naturligt förekommande jäste. En mindre del (16%) har fått jäsa på lite äldre franska ekfat, resten på ståltankar men allt vin har sedan fått vila 5 månader på sin jästfällning för ökad kompleitet. Stor mineraldriven doft med massor av citrus, lime, gröna och gula päron och en liten kryddighet. Den torra smaken domineras av solmogen citrus, gult päron och har en fin fruktig rondör, men det som verkligen sätter prägel på vinet är syran! Vinet har en syra som får en att haja till, men det är en polerad, snygg och aptitretande syra som är fint balanserad mot frukten. Lång eftersmak med en stram mineralitet, liten kryddighet och man kan skönja lite fatstruktur. Strålande fint! Prissänkt från 119 till 99 kr. Kan sparas 3-4 år och utvecklas med mer komplexitet. Om ni inte litar på mina råd så kan som en parentes sägas att Madeleine Stenwreth MW valde ut detta vin som representant för druvan när hon föreläste för sommeliereleverna i våras.

Jag har fått en provflaska av varje vin från leverantören. Jag har som vanligt ingen annan vinning av försäljningen av vinerna. Men gillar du mitt tips så blir jag inte ledsen om du går in och köper några bra vinglas eller något annat i vår nätbutik Vinet & Glaset.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Aktuellt, Övrigt, övrigt, fyndvin, Vin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Bryter tystnaden med fyndviner”

 1. Rille
  23 oktober 2021 den 18:27 #

  Tack för tipsen!
  Beställde på studs! 🙂

 2. Micke
  23 oktober 2021 den 18:40 #

  Äntligen,du är saknad. Tack för tips. Mvh. Micke

  Med vänlig hälsning

  Mikael Norlén

 3. Annika Kvist
  24 oktober 2021 den 9:41 #

  Trevligt hoppas du blir kvar på banan Verkligen saknad Dig

 4. almmattias
  27 oktober 2021 den 10:43 #

  Alltid trevligt med ett nytt inlägg från dig. Tack!

 5. Thomas
  06 november 2021 den 15:08 #

  Tack o lov att bloggen är återstartad! Jag läser allt du skriver med stor förtjusning! Skriv mer!!! :-))

 6. 27 november 2021 den 9:37 #

  Håller med övriga!
  Jag går in med jämna mellanrum och kollar om det finns något att läsa. Har använt mig av dina recept till ett antal bjudningar. Din variant på dessert från Bordeaux är en återkommande favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: