Coq au vin medan potatisen kokar

IMG_2229

Vår kosthållning har verkligen varit ganska påver den senaste tiden. Ingen tid till inspiration eller matlagning och näringsintaget har mest handlat om att hålla hungern borta och blodsockret uppe.

Även om jag även idag var trött och renons på idéer så tog jag mig i kragen för att försöka sno ihop något ordentligt. Det blev en expressvariant av favoriten coq au vin där jag tog många bekväma genvägar20 minuters arbete och sedan fick grytan puttra medan den oskalade potatisen kokade. Här blev det då tid för ett glas vin. När knölarna var klara pressade jag dem med skalet på och vispade ihop med smör och mjölk till ett mos. Allt som allt tog det drygt 45 minuter och det smakade som ett långkok.

I en stor gryta med tjock botten (gjutjärn eller emalj) steker du 400 g färska champinjoner (små svampar steker du hela och större kan du dela) på ganska hög värme utan fett tills de tappar vätska och får fin färg. Klicka i lite smör och fortsätt fräsa. Blanda ner en gul lök som du skurit grovt samt 300 g färdigtärnat bacon (tärna själv för all del om du är ambitiös) och fräs tills allt får färg. Vänd i omgångar ner och fräs knappt ett kilo skinnfria kycklinglårfiléer. Klick i mer smör, pudra över 2 msk vetemjöl, blanda väl och fräs på medelhög värme. Klicka i 3 msk tomatpuré, 1 tsk timjan, 2 msk kycklingfond, 1 msk vitvinsvinäger, riv ned 2 vitlöksklyftor, dra rejäla tag med pepparkvarnen, blanda runt och slå på 5 dl rött vin. Blanda väl och skrapa loss det bruna goda från botten. Häll i förvällda babymorötter (finns frysta). Låt koka upp häftigt och låt sedan sjuda väl i 20 minuter. Avsluta med att blanda ner rejält med inlagda syltlökar.

Här är alla mina varianter på klassikern coq au vin:

Carl Butlers coq au vin

Julia Childs Coq au Vin

Gallo al Vino

Coq au riesling

Kyckling med kantarell och apelsin

Sydfransk kyckling à la Öhman

Pollo alla cacciatore – jägarkyckling

Kyckling kokkinisto

Baskisk kyckling

Kyckling Bonne Femme

Etiketter:,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Coq au vin medan potatisen kokar”

  1. L
    07 november 2013 den 19:30 #

    Gott!!

  2. Maria JB
    09 november 2013 den 14:03 #

    Tack, bra instruktioner, i rätt ordning, smart med oskalad potatis – ser otroligt gott ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: