Sydamerika: Famillia Zuccardi – den milda galenskapen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Måndagens tredje besök var hos Famillia Zuccardi. Ett fascinerande ställe.

Även här handlar det om en italiensk familj men som startade ett senare datum.   Grundaren Alberto Zucchardi  var i byggbranschen när han i början på 1960-talet köpte en liten vingård enbart för att där kunna demonstrera ett bevattningssystem han konstruerat. Han blev dock så intresserad och fascinerad av vinodlingen att han startade vinproduktion.  Familjen driver idag vidare företaget och alla är engagerade i verksamheten.

Famillia Zuccardi är idag en stor verksamhet med 600 åretruntanställda engagerade i vin- och olivodling, turistverksamhet, de två restaurangerna samt produktionen av 2,5 miljoner lådor vin. Anläggningens provningsrum och butik är inte olik vad man kan hitta i Kalifornien. Trots omfattningen av verksamheten drivs den av familjen med stort engagemang och en passion som gränsar mot mild galenskap.

Den stora produktionsanläggningen är uppdelad i (minst) fem separata vinerier med helt olika inriktning. Från volymproduktionens effektiva vineri blir metoderna och anläggningarna mindre  och mer avancerade. Gemensamt för hela produktionen att man enbart använder egen och lokalt kultiverad jäst, aldrig kommersiella varianter. Ett av vinerierna är helt dedicerat till egendomens experimentodlingar av obskyra druvor. 40 olika  druvor vinifieras och en nyutbildad önolog är ansvarig för enbart detta. Dessutom tar man in tio nyutexaminerade vinmakare, hälften från Argentina och hälften från andra länder, för att med ny pigga idéer utvecklas ännu mer.

Mest spännande var dock experimentvineriet. Här vinifieras viner från olika vingårdar och ursprung separat och med olika metoder för jämförande tester. Bland annat har man byggt  cementtankar i olika former och testar de omtalade cementäggen. Bland annat. Sebastiàn Zucchardi, som är den unga chefsvinmakaren, förevisade oss stolt en rund cementtank med konisk topp som de provat ut. Han drog iväg oss för att visa ett helt nybyggt vineri med denna modell som fungerar som ett ”pilotvineri” för den nya anläggningen som ska byggas i Uco Valley. Inte nog med det. Under byggandet av detta vineri hade man kommit på förbättringar av tankarna och har därför börjat bygga ytterligare ett litet vineri vägg ivägg. Sebastitàn såg inte lite nöjd ut.

Därefter tog Sebastitàn oss tillbaka till experimentvineriet där vi fick jämföra mikrovinifieringar och jämföra viner först från olika olika altitud, därefter jämföra subregioner och sedan flera provningar med viner från samma vingårdar men olika jordmån. De har nämligen analyserat vingårdar geologiskt och delat upp dem detaljerat och sett stora skillnader vilket också framgick vid provningarna. I en 1,5 hektar stor vingård hittade man inte mindre än tre distinkt olika terroir. När druvorna ska skördas markeras områden med snirklande plastband. För att få vingårdsarbetarna att förstå vitsen med detta har de låtit dem prova vinerna och därefter har det inte varit några problem. Som Sebastitàn sa; No more harvest by block. Block is something humans made. Han tycker också att det blir allt mer tydligt att Mendoza inte i första hand handlar om altitud, vilket har varit mycket i fokus, utan om ursprung och terroir.

Ganska omtumlade av all information och intryck blev det sedan en ”normal” provning. Många bra viner men mest intressant var nog faktiskt de två vinerna av druvan bonarda. Fick också lära mig att det inte är samma druva som bonarda i Piemonte, utan att den är  identisk med den okända corbeau från Savojen.

Därefter blev det dagens andra asado med empanades bakade i lerugn samt bland det grillade köttet även min favorit killing. Tyvärr var jag så mätt från lunchen att jag inte kunde njuta fullt ut av maten. Däremot var sällskapet fantastiskt. Sebastiàn var tvungen att lämna oss då hans fru snart skulle föda, men hans far José Alberto anslöt och förgyllde kvällen. Som avslutning på detta minst sagt innehållsrika besök fick vi smaka ett intressant och härligt sött vin av torrontés som förstärkts och lagrats på små ekfat i flera år utomhus. Det var så bra att en flaska bestämt fick följa med.

2011 Serie A Chardonnay Viognier / Uco Valley. Ljust gul gröna inslag. Medelstor doft av citrus, äpplen, passionsfrukt och galiamelon. Torr, frisk fruktig med ganska stram gul och exotisk fruktighet, ganska diskret ekstruktur. Brett anlagd eftersmak med stor fruktighet och bra längd. 

2011 Serie A Torrontés / Cafayate. Mycket ljust gul med gröna inslag. Medelstor, aromatisk doft av ananas, rosor, lätt parfymerad, pomerans, citron. Lätt, fruktig, balanserad syra, behärskad aromatik, lite kort smak och något fruktlöst slut med lite aromatisk beska. 

2011 Zuccardi Q Chardonnay / Tupungato. Medeldjupt gul. Stor doft av mogen gul frukt, sommaräpplen, bivax och honung, omogen ananas. Ganska fyllig, mycket frisk, ganska tydlig ek som lite grand skymmer den fina gula och mogna frukten. OK längd och lite mineraliskt avslut. 135 kr.

2011 Serie A Bonarda / Santa Rosa. Medeldjupt körsbärsröd. Medelstor, frisk och bärig doft av körsbär, plommon och lite sötlakrits. Medelfyllig, frisk, tuggig frukt med karaktär av blåbär, körsbär, plommon och lakrits, mjuka tanniner. Bra längd och balans. Riktigt trevlig!

2011 Serie A Malbec / Uco Valley. Medeldjupt blåröd. Medelstor, ung fruktig doft av mörka mogna bär, björnbär, sötlakrits, mörk choklad och viol. Fyllig, balanserade syror, tuggig mörk frukt, lakrits, piptobak, choklad, välstruturerade men mjuka tanniner. Lite kort men bra balans.

2010 Zuccardi Q Tempranillo / Santa Rosa. Ganska djupt körsbärsröd. Stor doft av körsbär, jordgubbar, vispad grädde, fin fatkryddighet, tobak och viss komplexitet. Medelfyllig, frisk, rödfruktig och med nyanserade kryddighet och vanilj, mjuka tanniner. Bra längd och väldoftande.

2010 Zuccardi Q Malbec / Uco Valley. Mörkt blåröd. Ganska stor och dov doft av mörka, mogna bär, björnbär, viol, lakrits och blodapelsin. Fyllig, smakrik och koncentrerat fruktig, tuggig struktur med stadiga men mjuka tanniner, björnbär, mörka körsbär. Lång eftersmak med bra fruktnärvaro och massor med sötlakrits.. 

2010 Zuccardi Q Cabernet Sauvignon / Uco Valley. Djupt körsbärsröd med blå anslag. Stor, sötfruktig, dov och lätt aromatisk doft av svarta vinbär, piptobak och plommon. Fyllig, mycket frisk, koncentrerat fruktig, rik smak av svarta vinbär, lakrits, svarta oliver, täta och kraftfulla men mjuka och inbäddade tanniner, lång eftersmak med fin kryddighet. Ungt men välbalanserat.

2010 Zuccardi Tito / La Consulta. Djupt blåröd. Medelstor, nyanserat mörkfruktig doft, peppar, svarta vinbär, tobak. Fyllig, smakintensiv, mörka bär, björnbär, eucalyptus, lakrits, tuggig frukt, fint strukturerade tanniner

2010 Zuccardi Emma (Bonarda). Djupt purpurfärgad. Stor generöst fruktig och bärig med rökig och lite rostade toner, anchochili, kryddig. Fyllig, fruktig, rik smak med mogna bär, plommon, kryddighet, tobak. Lång, rik eftersmak. Mycket njutbar med utvecklingspotential. 

2010 Zuccardi Zeta. Djupt blåröd. Stor doft av svarta vinbär, blåbär, vispgrädde och en fint nyanserad doft av vanilj. Fyllig, mycket fruktig, svarta vinbär, plommon, kaffe, lakrits, massor av fina tanniner, rostade toner av kaffe. Komplext med lång och fruktig eftersmak med lite mineralstramt avslut.

2009 Zuccardi Aluvional La Consulta. Djupt körsbärsröd med lätt violett kant.Stor, aromatisk, kryddig och mycket fruktig doft av svarta vinbär, kanel, blodapelsin, jordgubbar, läder och vanilj. Fyllig, koncentrerat och fokuserat fruktig smak av mogna, söta mörka bär, svarta vinbär. Komplex

2009 Zuccardi Aluvional El Peral. Tät, kompakt blåröd färg. Stor aromatisk doft av mogna, mörka bär, blodaplesin, peppar, svarta vinbär, lakrits.  Mycket fylligt, fruktigt, rikt, välbalanserat, fokuserat, svarta vinbär, mörka körsbär, lakrits, fina, täta och mjuka tanniner. Lång, rik och kryddig eftersmak.

 

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: